Od zawsze powtarzano nam, że w naturze drzemie niezwykła możliwość lecznicza. Nasze babki zdawały sobie z tego doskonale sprawę. Przekazywały sobie ustnie tę wiedzę. Zioła i napary z roślin służyły im, jako lekarstwa na wiele chorób. To nie jest tajemnicą. Medycyna naturalna ma wiele zalet. Z kolei warzywa w procesie leczenia, były wykorzystywane bardzo rzadko. Liść zwyczajnej główki kapusty w najlepszym wypadku służył, jako okład na bolący odcisk u stóp.
Dopiero niedawno odkryto jej możliwości odchudzające. Jak można szybko zrzucić wagę, spożywając jedynie kapustą. To bardzo proste! Wystarczy przyrządzić zupę na bazie tego warzywa i spożywać ją każdego dnia. Do jej przygotowania oprócz kapusty potrzebne będą: dwie zielone papryki, jedna czerwona lub żółta, sześć cebul, sześć pomidorów oraz pęczek selera naciowego. W końcowej fazie gotowania należy odpowiednio przyprawić wywar.
W dalszej kolejności szatkujemy warzywa na drobne kawałki, podsmażamy na łyżce oleju i wrzucamy do garnka tak by były całkowicie przykryte. Następnie obgotowujemy warzywa do miękkości. To niestety dopiero początek drogi ku szczupłej i zgrabnej sylwetce.
Od teraz zupa przygotowana z kapusty będzie nam towarzyszyć pięć razy dziennie. Jest to największy minus tej diety. Pokonać wstręt do tego dania, spożywając je przez miesiąc każdego dnia to duże wyzwanie. By, zwalczyć rutynę żywieniową można zjeść inne warzywa gotowane na parze albo owoc. Nie może to jednak być banan. Na szczęście poświecenie jest warte zachodu. Pokazuje też, jak da się prędko zrzucić zbędne kilogramy i nie zbankrutować Dieta ta nie wymaga od nas dużych nakładów pieniężnych i częstych wizyt u dietetyka.