Znasz zasady którymi kierować należy się podczas przygotowywania kolacji tak aby była pełnowartościowa i niezbyt kaloryczna ale nadal brakuje ci pomysłu na konkretne potrawy? Pomożemy Ci znaleźć kilka propozycji.

Dietetyczna kolacja przyrządzona na zimno:

1. Biały lekki ser biały należy zmieszać z odrobiną nie tłustego mleka, rzodkiewką (pomidorem), szczypiorkiem, niewielką ilością soli i pieprzu, do tego ciemne, pełnoziarniste pieczywo.
2. Wieloziarniste pieczywo z pastą z cieciorki ( [połowa puszki cieciorki, łyżka oliwy z oliwek, ząbek czosnku, odrobinę musztardy, soli i pieprzu, wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować)
3. Koktajl z truskawek (zblendowane truskawki złączone z chudym mlekiem, jeżeli jest niezbyt słodki, możesz dosłodzić odrobiną miodu)
4. Sałatka wiosenna (kilka rzodkiewek, parę liści sałaty lodowej, jeden ogórek, biały pokruszony ser, sól i pieprz do smaku, odrobina oliwy z oliwek)

Lekka kolacja na ciepło:

1. Naleśniki z białym serem albo konfiturą (ciasto naleśnikowe: dwa jajka, dwie szkl. wody, 1 szkl. mleka, pół kilograma mąki, dwie łyżki cukru, odrobina soli, odrobina oleju – nie należy podlewać olejem podczas smażenia – wtedy naleśniki są bardziej suche ale mimo wszystko nie przyklejają się do patelni)
2. Grillowana pierś z indyka serwowana w ziołach z mizerią (śmietanę zastępujemy jogurtem naturalnym)
3. Grillowana cukinia, papryka i cebulka w przyprawach (wedle upodobań)
4. Fasolka szparagowa na grillu (gotować około 10 minut w lekko osolonej wodzie, obtoczyć w jajku, odrobinie soli i pieprzu, podsmażyć z bułką tartą na oliwie z oliwek) podawać z jajkiem sadzonym lub grillowanym kurczakiem.
Smacznego 🙂