Kto nie chciałby mieć wymarzonej sylwetki? Media kreują wizerunki i kanony piękna, którym nie sposób się oprzeć. Kobiety chciałyby pochwalić się idealnymi wymiarami miss, natomiast mężczyźni z utęsknieniem wspominają smukłą sylwetkę sprzed kilku lat! Wszyscy chcą czuć się piękni i być podziwiani. Tymczasem sposób, tempo i jakość życia nie sprzyjają temu. Stąd też chyba w każdej domowej biblioteczce stoi co najmniej jedna książka kucharska z dietetycznymi przepisami. Dążenie do uzyskania, a potem zachowania idealnej sylwetki wymaga sporej dawki wiedzy teoretycznej, która dotyczy zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Niezbędna jest również wiedza praktyczna w postaci gotowych receptur smacznych i łatwych do przyrządzenia dań. Dietetyczna książka kucharska ułatwia zaplanowanie jadłospisów na kilka kolejnych dni. Bezcenne są również porady lub gotowe wskazówki doświadczonego dietetyka będącego jednocześnie autorem książki. Dietetyczna książka kucharska dostarcza odpowiedzi na następujące pytania: w jaki sposób komponować posiłki, które składniki wybierać, jakich przypraw używać, co można jeść, a czego bezwzględnie unikać. Dla osób stosujących dietę w warunkach domowych jest to wyjątkowo pomocne. Dobra dietetyczna książka kucharska jest niczym biblia, łączy ze sobą i systematyzuje wiedzę a także dostarcza gotowe rozwiązania do zastosowania i wykorzystania od ręki.