Kluczem do rzeczywiście doskonałego samopoczucia jest nie tylko zredukowanie ilości stresu w naszym życiu oraz regularna aktywność fizyczna, ale również odpowiednie odżywianie się. Tylko prawidłowo opracowywane posiłki, jedzone w niezmiennych odstępach czasu zapewnią naszemu organizmowi wszystko, co konieczne by utrzymać nas w dobrym zdrowiu przez długie lata.
Często osoby, które zadecydowały przejść na dietę ze względów zdrowotnych czy estetycznych (chęć zrzucenia kilku kilogramów), zanadto bezwzględnie odnoszą się do swoich nawyków żywieniowych. Będąc na diecie nie trzeba skrajnie ograniczać ilości spożywanego jedzenia (jest to nawet bardzo nieodpowiednie). Na miejsce tego opłaci się przystosować się do uniwersalnych porad, które naprawią naszą dietę, aczkolwiek nie kosztem nieprzerwanego uczucia głodu.
Złotym środkiem do wygranej jest między innymi systematyczne spożywanie posiłków. Zazwyczaj radzi się, by było to 5 średnich porcji na dobę, co 3-4 godziny. Najistotniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie, które powinno być zjedzone najpóźniej w trakcie godziny po wstaniu z łóżka. Bezsprzecznie nie należy inicjować dnia od samej kawy na pusty żołądek!
Dietetyczne śniadanie powinno uwzględniać produkty z różnych grup (węglowodany, białko, tłuszcze, cukry) w odpowiedniej proporcji. W sezonie jesiennym i zimowym opłaci się zatroszczyć się o to, by pierwszy posiłek był ciepły. Bardziej niż na kaloryczność artykułów zwracajmy uwagę na ich indeks glikemiczny – wybierajmy wyłącznie te o niskiej wartości indeksu, co spowoduje, że długo pozostaniemy najedzeni i nie będziemy skazani na napady wilczego głodu.